Water loopt nog steeds huizen binnen

Heel wat gemeenten werden gisteravond en vannacht geteisterd door wateroverlast. Vooral in het West-Vlaamse Zonnebeke, Roeselare en Lichtervelde was de toestand kritiek. In Roeselare, Moorslede en het Oost-Vlaamse Beveren is het rampenplan nog steeds van kracht. Gisteren kreeg de regio Antwerpen eerder op de avond al de volle laag. In heel Vlaanderen traden ook vele waterlopen buiten hun oevers.

In Roeselare kreeg de brandweer en politie tussen de 1.200 en 1.300 oproepen te verwerken. Ook in Dadizele, deelgemeente van Moorslede, stroomt het water nog altijd de woningen binnen. “Naast een crisiscentrum als logistieke verzamelplaats en voor coördinatie, voorzien we ook een opvangplaats voor mensen die liever hun woning willen verlaten”, zegt burgemeester Ward Vergote.

Dinsdagmiddag bleef de situatie in Roeselare kritiek. Vlakbij het AZ Delta liep de kelder van een appartementsgebouw onder water, waardoor het hele pand zonder elektriciteit zat. 29 mensen werden geëvacueerd, waaronder ook gezinnen met kinderen.

Regen zoals in herfstmaand
Op 12 uur tijd viel er 85 liter water per vierkante meter. "Dat is evenveel als in een gemiddelde herfstmaand", zegt de Roeselaarse brandweercommandant Christian Gryspeert. Daardoor waren op heel wat plaatsen problemen. Er kwamen oproepen binnen van het hele Roeselaarse grondgebied.

Om de nazorg te coördineren werd het nummer 051/26 21 14 opgezet. Daar kunnen burgers terecht met vragen naar hulp of informatie. Op de containerparken wordt extra volk ingezet en extra containers opgesteld. De slachtoffers krijgen de raad hun schade uitvoerig te documenteren. De burgemeester zal een aanvraag tot erkenning als ramp indienen.

Miljoen liter water
In Menen zijn hulpdiensten druk aan de weer aan het bufferbekken. "Het spaarbekken loopt over. Er zijn enkele huizen onder water gekomen", zegt persofficier Jan Leenknecht van hulpverleningszone Fluvia. Het bekken loopt over en er wordt nog heel wat water verwacht vanuit de Westhoek. Het is momenteel het meest kritieke punt binnen de hulpverleningszone.

In Ieper situeren de problemen met wateroverlast zich vooral in Vlamertinge, meer bepaald aan de Kemmelbeek. "We proberen Vlamertinge te vrijwaren", zegt de waterloopbeheerder. "Ze hebben drie pompen ingezet, met een gezamenlijk debiet van 20.000 liter per minuut. Zo hebben we al een miljoen liter extra water doorgepompt."

In heel Vlaanderen zijn waterlopen buiten hun oevers getreden door de zware regenval, maar doordat het zo goed als opgehouden is met regenen en er ook voor de komende uren weinig tot geen regen meer wordt voorspeld, zal de toestand positief evolueren. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dinsdagmiddag. "We blijven evenwel waakzaam", zegt woordvoerster Katrien Smet. Wie de actuele toestand van de rivieren en beken in Vlaanderen wil nagaan, kan terecht op waterinfo.be.

Ook in Antwerpen
Gisterennamiddag werd eerst de regio Antwerpen getroffen door de hevige regenval. De brandweerzone kreeg ondertussen al 1.600 oproepen binnen voor wateroverlast. Veel mensen wachten op hulp van de brandweer. Om de wachttijden niet onnodig te laten oplopen, vraagt de brandweer om te laten weten wanneer hun hulp niet meer vereist is. Dit kan op het nummer 03 338 1 338.

Oost-Vlaanderen
In Aalst in de provincie Oost-Vlaanderen bezweek zelfs een dak van een loods onder het gewicht van het regenwater. In het Oost-Vlaamse Beveren is de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan nog altijd van kracht wegens de wateroverlast. Dat meldt het gemeentebestuur. Op andere plaatsen in Oost-Vlaanderen is er nog hinder, maar de onbevaarbare waterlopen zijn onder het alarmpeil gezakt.

"Water heeft hoogste peil bereikt"
"In Dadizele in West-Vlaanderen heeft het water zijn hoogste peil bereikt", zegt VTM NIEUWS-journaliste Eva Peeters "Mensen staan wel nog steeds met de voeten in het water en huizen lopen nog steeds onder". Het water zal stilaan beginnen wegtrekken maar dat zal heel langzaam gebeuren omdat de grond er volledig verzadigd is. "En ook omdat er nog altijd water van hoger gelegen gebieden naar hier stroomt dus het zal zeker nog enkele uren duren voor het water hier volledig weg is".