Lijfwachten Michel bezorgd over verhuis naar politie

Nu wordt premier Charles Michel nog beschermd door lijfwachten van de dienst Persoonsbescherming bij de Staatsveiligheid. Zij staan in voor de beveiliging van staats-en regeringsleiders in ons land. Daar komt binnenkort verandering in: vanaf 1 juni worden zij ondergebracht bij de federale politie. Die beslissing stond al een tijd in de stijgers, maar veroorzaakt flink wat commotie. Niet alleen zullen de lijfwachten loon verliezen, zelf klagen ze vooral dat de veiligheid erop achteruit zal gaan.

Op dit moment zijn er meer dan 60 mensen aan het werk bij de dienst Persoonsbescherming. 20 inspecteurs zullen ingezet worden voor antiterrorisme- en inlichtingenopdrachten, 42 anderen blijven persoonsbeveiliging doen, maar dan als deel van de federale politie. Die groep verliest daardoor 22 dagen aan fysieke training, en zal ook aan minder schietsessies kunnen deelnemen. Bovendien krijgen ze minder rustdagen, terwijl ze vaak heel lange dagen werken. En dat kan uiteindelijk ten koste gaan van hun alertheid, getuigt een van hen anoniem.

De Staatsveiligheid benadrukt in een persbericht dat het gaat om een politieke beslissing die al door de vorige regering in gang werd gezet. Het loonverlies zal gecompenseerd worden met premies, zeggen ze nog.