Infrabel dient klacht in tegen anarchist

Spoornetbeheerder Infrabel heeft klacht ingediend tegen Peter Terryn, de man die op sociale media een pamflet heeft gepost met de oproep om het spoor te saboteren - met uitleg erbij hoe dat moet. Dat meldt Infrabel.

Peter Terryn, die bekend staat als anarchist, postte het Facebook-pamflet vorige week vrijdag. De titel is duidelijk:“Vanaf 31 mei: algemene staking. De staking is van onbepaalde duur, tot de val van de regering. Deze regering moet weg, nu! Wat kan je zelf doen? Spoorwegen en treinen blokkeren." Infrabel ondernam inmiddels stappen tegen de auteur.” We nemen dit heel serieus. Dit is een inbreuk op de spoorveiligheid waarvoor wij als spoornetbeheerder instaan. Als dit gepost wordt op de sociale media, kan dit absoluut niet door de beugel", reageert Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

“Een brug te ver”
“Infrabel nam bovendien ook contact op met de procureur en het parket", voegt Petit toe. "Dit is absoluut meer dan een brug te ver. Dit gaat tegen alle wetten van de spoorveiligheid in." Bij de spoorstakingen van eind vorig jaar, was er ook sprake van sabotageacties en toen diende Infrabel ook klacht in.

“Minister van agitatie”
Peter Terryn noemt zichzelf op zijn Facebookpagina ‘minister van agitatie’. Hij is bijvoorbeeld actief rond de vluchtelingenproblematiek. De linkse partij PVDA ontkent formeel dat de man lid is van hun partij en keurt dergelijke acties af. "We blijven ver weg van dit soort anarchistische oproepen, voor ons kan dat absoluut niet. Daar distantiëren wij ons totaal van. De spoorwegen worden al genoeg gesaboteerd door de regering en besparingen", laat PVDA-voorzitter Peter Mertens weten.