Belgie en Frankrijk samen tegen radicalisering

Belgische deelstaten en Frankrijk gaan de handen in elkaar slaan om radicalisering bij jongeren te voorkomen. Daarover hebben de bevoegde ministers vandaag tijdens een Europese bijeenkomst een gemeenschappelijke verklaring ondertekend.

In de verklaring verbinden ministers Sven Gatz van de Vlaamse Gemeenschap, Isabelle Simonis van de Franse gemeenschap en Isabelle Weykmans van de Duitstalige gemeenschap samen met de Franse minister Patrick Kanner zich ertoe om hun samenwerking te versterken en “ de inclusieve effecten van hun jeugdbeleid tegen radicalisering en gewelddadig extremisme te promoten”.

De ministers gaan best practices uitwisselen, die onder meer gericht zijn op het versterken van de capaciteit van professionals op het terrein in verband met mediawijsheid, jongerenbegeleiding, interculturele dialoog, vrijheid van meningsuiting en burgerschap.

Engagement in eigen leefomgeving
In de loop van het tweede semester van dit jaar zal een eerste coordinatievergadering tussen de verschillende administraties worden georganiseerd. “We moeten jongeren aanmoedigen om zich te engageren in hun leefomgeving. Met ons jeugdbeleid helpen we hen om open te bloeien en een positieve identiteit te ontwikkelen. Op die manier kunnen jongeren deelnemen aan het leven in hun wijk, wat de tendens tot radicalisering doet afnemen”, besluit Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD).