Boete voor wilde stakers bij NMBS

De stakers bij de NMBS mogen zich verwachten aan een boete. Door een wilde staking is het treinverkeer al verschillende dagen verstoord – en dat terwijl er tussen de vakbonden en de directie een afspraak is dat wilde stakingen niet kunnen en bestraft worden met een sanctie. De directiecomités van de spoorbedrijven moeten zich nog uitspreken over het voorstel van de CEO's. Ondertussen blijft de staking duren, want ook vandaag vonden bonden en directie geen akkoord.

De afgevaardigd bestuurders van de spoorbedrijven HR Rail, NMBS en Infrabel stellen voor om de wilde stakers te bestraffen met "een strenge vermaning en een afhouding van de premies van 12,5 euro". De directiecomités nemen ten laatste dinsdag een beslissing. Dat meldt HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, maandagavond.

De spoorbonden hadden maandag al aangekondigd dat de directies de sancties voor de wilde stakers wilden activeren. Dat zeiden ze na afloop van een nieuw vruchteloos overleg in het kredietdagendossier. De spoordirecties bevestigen dat ze sancties voorstellen. "Het voorstel ligt in lijn van vorige sancties, dat wil zeggen een strenge vermaning en een afhouding van de premies van 12,5 euro", zo staat in een persbericht. De vermaning is een nota in het dossier van de werknemer, de premieafhouding omvat een eenmalige vermindering van de productiepremie die spoorlui krijgen. De premie zou in dit geval verminderd worden met 12,5 euro per dag dat de werknemer staakte.

Gisteren sprak vice-premier Kris Peeters in de studio van VTM NIEUWS nog over de staking bij de NMBS. Ook hij benadrukte dat de stakers zoals afgesproken een boete moeten krijgen.