Rampenplan in onder meer Antwerpen, Roeselare en Zonnebeke

Vandaag trekt een hevig onweer over ons land. Uit verschillende gemeenten in Vlaanderen komen meldingen van wateroverlast. Er is de voorbije 12 uur zeer veel regen gevallen in Vlaanderen en het waterpeil van de waterlopen blijft verder stijgen. Sommige waterlopen zijn maandagavond buiten hun oevers getreden. Dat zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij maandagavond. Vooral in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen treden sommige beken buiten hun oevers.

West-Vlaanderen
West-Vlaanderen krijgt het zwaar te verduren. In de loop van de avond werd in Roeselare, Zonnebeke en Lichtervelde zelfs het rampenplan afgekondigd. Ook Wingene en Izegem zijn stevig geteisterd door de regen.

Antwerpen
De hevige en aanhoudende regenval boven de stad Antwerpen heeft maandag tot het afkondigen van de operationele coördinatiefase van het rampenplan geleid. Er viel zoveel water in korte tijd dat in vele districten de riolen het water niet meer konden doen wegvloeien, zo laat de stad weten. Het water stond op sommige plekken meer dan een halve meter hoog. Onder meer de kelders van een school in de Paleisstraat, serviceflats aan de Balansstraat en het administratief centrum van de stad, 'Den Bell', stonden lange tijd onder water.

De brandweerzone Antwerpen rondde maandagavond de kaap van 1.500 ontvangen oproepen voor wateroverlast. "Dat is een uitzonderlijk hoog aantal", klinkt het. "De werkzaamheden zullen nog de hele nacht en wellicht ook de komende dagen doorgaan. Zowel de stadsdiensten als de Civiele Bescherming en de naburige Brandweer Zone Rand hebben bijstand geleverd met extra pompen."

De grootste hinder was er maandag in de binnenstad, maar ook in de omgeving van het station Antwerpen-Berchem en in de districten Wilrijk en Deurne heeft de brandweer lange tijd water moeten wegpompen. Ook in de buurt van het Sportpaleis en aan de Sinksenfoor moest de brandweer ingrijpen. Verspreid over de hele stad liepen enkele honderden kelders van huizen en garages onder water.

Elders in de provincie Antwerpen liepen ook straten onder water in onder meer Schoten en Herenthout. Bij de brandweer van Herentals zijn een veertigtal oproepen binnengekomen voor wateroverlast in straten en kelders.

Oost-Vlaanderen
In Kruibeke, Sint-Gillis-Waas en Stekene staan verschillende straten blank. Ook op de E40 viel er al heel wat regen. Daardoor ging het vandaag traag tussen Brugge en Gent. In de loop van de avond kondigde Sint-Gillis-Waas het rampenplan af. "De brandweer, gemeentelijke diensten en de lokale politiezone probeerden alles in kaart te brengen en zo veel mogelijk adequaat in te spelen op de situatie. Verschillende straten werden afgezet en we vragen dan ook om deze signalisatie niet te negeren en niet onnodig in deze straten te rijden", meldt het gemeentebestuur.

In Geraardsbergen is het alarmpeil van de Molenbeek overschreden en hebben de hulpdiensten al een honderdtal oproepen gekregen voor wateroverlast. Er zou op sommige plaatsen 30 tot 40 cm water staan en ongeveer 20 huizen staan onder water, aldus burgemeester Guido De Padt.