Stakende cipiers vernielen stembus

In de gevangenis van Sint-Gillis werd vandaag opnieuw gestemd over het voorstel dat minister van Justitie Koen Geens vorige week op tafel legde om een eind te maken aan de cipiersstaking. Daarbij werden werkwilligen fysiek bedreigd door een groep stakers die ook de stemurne van de werkwilligen vernietigde. De vakbonden konden niet anders dan de stemming ongeldig verklaren. Dat bevestigde Filip Dudal van het ACV aan de redactie van VTM NIEUWS.

Om de stemming zo vlot mogelijk te laten verlopen, besloot de vakbond eerst de werkwilligen te laten stemmen en daarna de stakende cipiers. Die pikten het niet dat niet-stakers ook mogen stemmen. Volgens de vakbond volgde een reeks fysieke bedreigingen aan het adres van de vakbondsafgevaardigden en werd er ook gespuwd. Uiteindelijk moest ook de stembus eraan geloven. Hoe het nu verder moet is onduidelijk, want volgens Dudal van het ACV heeft een nieuwe stemming gewoon "geen zin".

Het was al de tweede keer dat er in Sint-Gillis gestemd werd over het protocolakkoord. Vrijdag verwierpen de cipiers het voorstel, maar die stemming was ook toen ongeldig omdat amper 10 procent van de cipiers een stem had kunnen uitbrengen.