Spoorbond ACOD niet akkoord met voorstel

De socialistische vakbond bij het spoor (ACOD-CGSP) verwerpt het directievoorstel in het kredietdagendossier. Bij het spoor wordt al een kleine week gestaakt onder impuls van de Franstalige spoorbonden.

De vakbonden zijn niet te spreken over de herberekening van de zogenaamde kredietdagen, dat zijn verlofdagen die werknemers krijgen omdat ze langer werken dan de officiële 36 uur. De spoorbonden vrezen op die manier twee kredietdagen te verliezen. 

Vandaag raakte ook bekend dat de stakers zich mogen verwachten aan een boete, omdat er tussen vakbonden en directie een akkoord is dat wilde stakingen niet kunnen en gesanctioneerd zullen worden.

"Situatie cipiers: Brutus vs Caesar"
Ook met een akkoord is de staking nog niet voorbij. Meer nog: “De voorzitter van de Franstalige socialistische vakbond klonk nog strijdvaardiger dan ooit,” zegt VTM NIEUWS-reporter Rosalie Pieters. “Het is een situatie van Brutus versus Caesar, zei hij zelf.” Minister Geens (CD&V) rekent nog steeds op de militairen om de cipiers te vervangen. Hij gaat nu ook een cateringbedrijf inhuren die voor de maaltijden van de gevangen moet zorgen.

Lees ook: Boete voor wilde stakers bij NMBS