Hier mag u vandaag hinder verwachten

Vandaag krijgen we een nieuwe dag in een hele resem 'actiedagen'. Ditmaal zal de hinder voelbaar zijn in de openbare diensten. De Waalse afdeling van de socialistische overheidsbond ACOD heeft een stakingsinzegging ingediend, terwijl haar Vlaamse tegenhanger dat niet doet. In Vlaanderen zullen wel heel wat acties gehouden worden. Een staking in de openbare sector kan voor heel wat problemen zorgen. Waar is de hinder voelbaar zijn en hoe groot zal die zijn?

NMBS
Bij NMBS wordt er aan Waalse zijde gewoonweg verdergestaakt. Tot nu toe bleef de hinder in Vlaanderen steeds beperkt. Gisteren reed bijvoorbeeld 80 procent van de Vlaamse treinen. Dat is vandaag wel helemaal anders: In Vlaanderen rijdt ongeveer 30 à 40 procent van de treinen. In Wallonië daarentegen ligt het treinverkeer als gevolg van de acties van de vakbonden bij de openbare diensten helemaal lam. Op de lijn Gent-Eeklo is er op dit moment zeer veel hinder. NMBS roept iedereen op om haar website en app te raadplegen. De spoorbond ACOD verwierp gisteren nog eens een voorstel van minister van Mobiliteit Bellot. Hoe lang de staking bij het spoor nog zal duren, valt voorlopig niet te zeggen. Het internationale treinverkeer ligt vanaf gisterenavond 22.00 uur al plat. Zo zullen er vandaag bijvoorbeeld geen ICE-treinen rijden, en ook de Benelux-trein (Brussel-Amsterdam) rijdt niet.

De Lijn
Bij vervoersmaatschappij De Lijn is de dienstverlening ernstig verstoord, deels nog door de wateroverlast van gisteren. In Antwerpen rijdt in de stad minder dan de helft van de bussen en 70 procent van de trams. In regio Mechelen, Turnhout, Vaartkaai is ongeveer 60 procent van de bussen operationeel. In Limburg is de hinder het grootst in Genk en Hasselt. In Genk rijdt maar 1 bus op 3. In Hasselt is dat 60 procent. In beide steden blijven de Lijnwinkels ook dicht. 

In Oost-Vlaanderen blijft de hinder voorlopig beperkt. Enkel de Lijnwinkel in Gent-Zuid sluit al om 14.00 uur. In Vlaams-Brabant kennen de Lijnwinkels in Brussel en Leuven aangepaste openingstijden. De hinder is het meest voelbaar in de regio Dilbeek. Er rijden bijgevolg bijna geen bussen tussen Brussel en Ninove en tussen Brussel en Leerbeek. In Leuven zijn er wat storingen op stadslijnen en ringbussen.

In West-Vlaanderen zijn vandaag enkele Kustlijnwinkels gesloten, sommige gaan iets vroeger dicht. In de regio's Brugge en Kortrijk rijdt maar één op twee bussen vandaag uit, aan de Kust is dat 70 procent. De Lijn raadt haar reizigers aan om haar website steeds te raadplegen.

MIVB
Door de acties van de openbare diensten draait het metro-, tram- en busverkeer in Brussel in de soep. De vier metrolijnen rijden met vertraging, de helft van de trams is uitgereden en 4 van de 50 bussen. Dat meldt MIVB-woordvoerste An Van Hamme iets voor 06.00 uur. De wachttijden van de metro's bedragen 15 tot 20 minuten aan de uiteindes van de lijnen. Ekel tramlijnen 3, 4, 7, 51, 82 en 94 rijden. De andere lijnen rijden niet. Bij de bussen voorlopig een evengrote hinder. Enkel buslijnen 21, 29, 34, 66, 71, 78, 87 en 95 rijden.

Scholen en crèches
Het zou kunnen dat in bepaalde scholen de lessen geschrapt worden en dat sommige scholen gewoonweg dicht blijven. In dat geval neemt u best contact op met de school zelf. De koepels hebben namelijk geen zicht op welke scholen sluiten en welke niet. Dat is iets wat de school zelf beslissen. Hetzelfde verhaal voor de kinderdagverblijven en crèches, daar zou ook een deel van gesloten kunnen zijn. 

Post
De postbedeling bij bpost zal heel zwaar verstoord zijn. Vele brieven en pakjes zullen zeker met één dag vertraging aankomen. Meer info zal snel beschikbaar zijn op de site van bpost.

Luchthaven
Op de luchthaven zal er normaal geen hinder zijn. Houd wel rekening met het feit dat de gevolgen van de vakbondsacties voelbaar zullen zijn bij het openbaar vervoer. Dit in combinatie met een drukker verkeer dan normaal, zou er voor kunnen zorgen dat u met enige vertraging op de luchthaven zal geraken. Belgocontrol laat alvast weten dat alle vluchten zonder problemen zullen kunnen landen en opstijgen.