bpost neemt PostNL dan toch niet over

Postbedrijf bpost neemt zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL dan toch niet over. Dat deelt bpost mee in een persmededeling. Vrijdag raakte bekend dat bpost onderhandelde om alle aandelen van PostNL over te nemen in ruil voor cash. CEO Van Gerven vindt de mislukte deal 'spijtig maar geen drama'.

Bpost-CEO Koen Van Gerven vindt de mislukking van de fusiedeal met PostNL "spijtig, maar geen drama". Dat zegt hij in een reactie aan Belga. De gesprekken liepen al enkele maanden, maar sprongen zondag af.

"We hebben gisteren en vandaag nog onderhandeld, maar moesten tot het besluit komen dat er geen overeenkomst was over alles. Dan moet je besluiten dat er niets is", legt Van Gerven uit. "Er werd gesproken over een fusieakkoord van 60 pagina's. We zaten te ver uiteen om tot een akkoord te komen." De CEO wil niet zeggen of de prijs een struikelblok was.

Andere overname?
De deal is voor Van Gerven definitief afgesloten. "Zeg nooit nooit in het leven, maar dit verhaal is alleszins afgesloten", luidt het. Maar Van Gerven blijft op overnamepad. "Er komen elke dag opportuniteiten op ons bord. Als daar interessante dossiers bij zitten, zullen we die zeker bekijken."

Aandelen voor cash
Bpost wilde alle aandelen van PostNL overnemen in ruil voor cash en bpost-aandelen. Dat zou betekend hebben dat het aandeel van de Belgische staat in het bedrijf onder 50 procent zou zakken. Dat zou geen probleem gevormd hebben, want de regering heeft zoiets onlangs mogelijk gemaakt. Van een verkoop van aandelen door de staat was echter geen sprake, zo liet vicepremier Alexander De Croo vrijdag al verstaan.

Waarom afgesprongen?
"We blijven met onze ongerustheden zitten, waarom zijn de onderhandelingen mislukt?" Dat vraagt de algemeen verantwoordelijke van de Franstalige christelijke vakbond CSC-Transcom Postes, Stéphane Daussaint, zich af. "Waar gingen deze onderhandelingen over? Welk voorstel lag er op tafel? Dat zouden we graag weten... Het is voor ons eerst en vooral belangrijk om het statuut van statutaire personeelsleden te verzekeren. De huidige werknemers werden aangenomen onder een regeling van de staat, dat zou niet mogen veranderen", aldus Daussaint.

"Het personeel moet kunnen blijven werken op een kwalitatieve en stabiele manier, en dat is helemaal niet zeker bij PostNL, die liever met tijdelijke contracten werkt en met zelfstandigen."

"Uitspraken Labille ongepast"
Bpost-topman Van Gerven haalt ook zwaar uit naar voormalig PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille. Die veroorzaakte vrijdag onrust met verklaringen over het overheidsbelang in bpost.

Labille zei op de RTBF dat een verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf zeer nakende was. De PS'er bracht ook naar buiten dat er toenadering bezig was met een andere Europese operator. "Ik weet niet wat hij daarmee bedoeld heeft, maar in dergelijke dossiers is grote discretie vereist. Zijn uitlatingen waren totaal misplaatst, en dat weet hij zelf ook", sneert Van Gerven.

Van Gerven vindt dat de vakbonden niet ongerust moeten zijn over een deal zoals met PostNL besproken werd. "Ze zouden dit moeten toejuichen. We moeten het bedrijf sterker maken voor de toekomst", zegt hij. De topman benadrukt ook dat alle individuele en collectieve arbeidsvoorwaarden gegarandeerd zijn in de wet.

Van Gerven zit maandag samen met de vakbonden.

Bekijk ook: