Dit is het langste 'fietspad' van Europa

Wie voluit wil fietsen zonder last te hebben van auto's, moet naar de Oude Baan, gelegen tussen Peulis (Putte) over Bonheiden naar Mechelen. Die werd vandaag officieel ingehuldigd als fietsstraat. Volgens de initiatiefnemers is het met 6.630 meter de langste fietsstraat van Europa.

In een fietsstraat hebben fietsers voorrang op auto's en ander gemotoriseerd verkeer. De fietser inhalen mag niet en de snelheid is er beperkt tot 30 km/u. Dat het een fietsstraat is, is te zien aan de bijhorende, specifieke verkeersborden.

Het is niet de eerste fietsstraat in ons land, maar wel de langste. Het stuk baan zou zelfs de langste fietsstraat in heel Europa zijn. Al is het niet helemaal duidelijk hoeveel soortgelijke fietsstraten er in het buitenland juist zijn.

Minister doet de test
Het gemeentebestuur van Bonheiden ontwikkelt in totaal acht fietsstratenroutes en wil zo fietsers een volwaardig alternatief op de weg geven. De geopende fietsstraat maakt ook verbinding met de fietsostrade tussen Mechelen en Antwerpen.

De feestelijkheden vonden  plaats aan het kasteel van Zellaer in Bonheiden. Afgevaardigden van het schepencollege van Bonheiden, Putte en Mechelen, alsook provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) en Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) deden de test, en reden de fietsstraat officieel in.