Reken ook vandaag niet op veel treinen

De nationale spoorwegmaatschappij NMBS raadt haar reizigers aan om ook vandaag rekening te houden met verstoord treinverkeer als gevolg van de aanhoudende stakingsactie. Dat meldt NMBS-woordvoerder Bart Crols. En ook morgen zal er hinder zijn, ondanks de nieuwe gesprekken met de vakbonden. Want dan is er een staking van de openbare diensten gepland.

In Wallonië was er de afgelopen dagen zeer beperkt treinverkeer, terwijl in Vlaanderen op alle assen treinen reden, met vooral tijdens het weekend beperkte hinder. Ook vandaag is het nog niet mogelijk om de precieze impact en de plaats van de stakingsacties te voorspellen. Die kan opnieuw regionaal verschillen, maar doordat sommige treinen het hele land doorkruisen, kan de hinder overal voelbaar zijn.

Concreet wordt in Vlaanderen hinder verwacht, terwijl het verkeer in Wallonië wellicht opnieuw zwaar verstoord zal zijn. De NMBS raadt haar klanten daarom aan, de informatiekanalen goed te volgen: via www.detrein.be, de Twitter- en Facebookaccounts en de aankondigingen in de stations.

Stemt personeel in met voorwaarden?
Vandaag staat er trouwens ook een overleg op de agenda met de NMBS. Vrijdagavond al werd bekend dat de spoordirecties bereid zijn de omzendbrief over een herberekening van de zogenaamde compensatiedagen of kredietdagen in te trekken, indien het personeel instemt met een aantal voorwaarden.

Eén van die voorwaarden is dat 15 november (Koningsdag) vanaf dit jaar geschrapt wordt als extralegale feestdag. Die dag zou dan een gewone werkdag worden. Daarnaast moeten de werknemers ermee akkoord gaan dat één kredietdag wordt geschrapt per 18 dagen afwezigheid wegens ziekte, zoals in de omzendbrief stond. Tijdens hun vakantiedagen daarentegen blijven de werknemers wel zoals voorheen kredietdagen opbouwen.

De bonden leggen die voorstellen in de voormiddag voor aan hun achterban. Nadien - rond 14.30 uur - trekken ze met het resultaat naar de spoordirecties (HR Rail, Infrabel en NMBS).

Ook morgen nog hinder
Wat het resultaat van het overleg vandaag ook zal zijn, de vakbonden waarschuwen dat er ook morgen hinder zal zijn op het spoor. Op die dag zijn er namelijk acties gepland van de openbare diensten. Het gaat om een betoging in Brussel en een concentratie in Gent, gericht tegen het beleid van de regeringen.

De aanhoudende wilde staking van de Waalse spoorbonden kwam daar onverwacht nog bovenop. Ook in sommige scholen, crèches of andere openbare diensten zal er morgen mogelijk hinder zijn omdat mensen naar de manifestaties komen.

Bekijk ook: Peeters wil boetes voor wilde stakers