Varkens ingezet voor rampoefening

Hulpverleners uit de hele provincie Antwerpen hebben een grote rampenoefening gehouden in Ranst. Dat doen ze elk jaar maar deze keer waren er ook teams bij die hulp boden tijdens de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel.

In totaal 400 mensen namen deel aan de oefening. Het scenario van de rampenoefening was erg actueel: een vliegtuig is gecrasht middenin een woonwijk. Auto's staan in brand en overal liggen gewonden op straat.

Speciaal aan de rampenoefening was dat voor het eerst gespecialiseerde teams aanwezig waren die werden ingezet na de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel. De mensen van het DVI moesten slachtoffers identificeren, dat werd nagedaan met varkenskadavers. Ook ontmijningsdienst DOVO was er bij.

 

“Wij waren inderdaad aanwezig gedurende de aanslagen in Brussel. De bedoeling is om effectief al lessen die we nu al provisoire getrokken hebben, om die hier dus uit te testen en te zien waar we ons kunnen verbeteren indien mogelijk”, zei Maarten Verburg, officier bij DOVO.