Stakende cipiers krijgen geen loon

Minister van Justitie Koen Geens heeft een besluit goedgekeurd waardoor de stakende cipiers hun minimumvergoeding voor niet-gewerkte dagen niet zullen ontvangen. Concreet: op hun loonbriefje van de maand mei staat nul euro. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF op haar website. Het kabinet-Geens zegt dat het gaat om een "normale" procedure.

Cipiers die staken krijgen normaal gezien hun loon doorbetaald. Achteraf wordt dan wat te veel is betaald opnieuw afgetrokken, maar met een maximum van twintig procent. Dat wil zeggen dat ze dus tachtig procent van hun basisloon doorbetaald krijgen. Maar de cipiers die sinds 25 april het werk hebben neergelegd, ontvangen deze maand helemaal niets. Een maatregel van de FOD Justitie. Volgens de krant 'Le Soir' zou de ingreep van minister Geens een impact kunnen hebben op de stakingsacties. 

"Normale maatregel"
Volgens de woordvoerder van Geens gaat het wel om een "normale" maatregel in het geval van stakingen. De uitleg rond het minimumsalaris klopt niet, klinkt het. "Dit is de correcte toepassing van de wet. Omdat men geen recht heeft op een wedde omdat men niet gewerkt heeft, ontvangt men net de stakersvergoeding van zijn vakbond voor elke niet-gewerkte dag", legt het kabinet uit. Dat voegt eraan toe dat er in deze geen sprake kan zijn van een gegarandeerd minimumloon in het kader van de loonbeschermingswet, omdat de cipiers in kwestie door eigen intentie niet werken.

"Ze spelen met regels"
De Franstalige vakbonden reageerden alleszins verrast op het nieuws. Volgens Laurence Clamar van CSC (ACV) handelt de administratie normaal niet op dergelijke wijze. "Ze spelen met de regels. Dat vind ik zeer onhandig, gezien de huidige situatie. Men geeft een fout signaal. Dit is betreurenswaardig." Volgens SLFP (VSOA) gaat het om een interpretatie van de wet. "Onze juridische dienst is er reeds mee bezig", aldus Pascal Verhelst. Indien ze gewaarschuwd geweest waren, was er nog discussie mogelijk geweest, klinkt het. Michel Jaobs van CGSP (ACOD) was niet bereikbaar voor commentaar.