Zo chaotisch liggen onze fietspaden erbij

Fietspaden in Vlaanderen liggen er nogal chaotisch bij, vooral als je ze vergelijkt met Nederlandse fietspaden. Dat ondervond Björn Rzoska, politicus voor Groen, aan de hand van een fietsexperiment waar hij mee bezig is.

Vooral wegmarkeringen in Vlaanderen zijn nogal onduidelijk ervaart Rzoska tijdens het fietsen. Dat kan soms tot vreemde situaties leiden. Daarom raadt hij de Vlaamse overheid aan om zoals het Nederlands model fietsers voorrang te geven. Hij pleit ook om jaarlijks 500 kilometer aan fietspaden aan te leggen. Verder wil de fractievoorzitter via het Pendelfonds het aantal fietsende werknemers verdubbelen.

Experiment
Als experiment fietst de Groen-politicus drie maanden lang met een elektrische fiets van zijn woonplaats in Lokeren naar het Vlaams parlement in Brussel. Een fietstocht van zo'n 50 kilometer. Aan de hand van allerlei filmpjes laat hij zien wat hij allemaal ervaart tijdens het fietsen. Zijn doel is achterhalen of fietsen met een elektrische fiets een alternatief vormt voor files.

Het fietsexperiment van Rzoska is in samenwerking voor een doctoraat met de KU Leuven. Die doen onderzoek naar de veiligheid en het wetgevende kader voor snelle e-bikes. Concreet onderzoeken ze of ze geschikt zijn voor duurzaam woon-werkverkeer.