Ook politie staakt nu in Vorst en Sint-Gillis

De politiemensen verlieten vanmorgen kort na hun aankomst de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. De federale politie staat sinds de staking van de cipiers in voor de veiligheid in de gevangenissen in hun gemeente. De burgemeesters van Sint-Gillis en Vorst zijn bezorgd over de gevolgen van hun vertrek. 

Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis, riep de verantwoordelijken van de federale politie op tot verantwoordelijkheidszin. Volgens hem kan de spanning in de gevangenissen zodanig oplopen dat ze onbeheersbaar wordt. Hij heeft hierover contact opgenomen met de commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle, verklaarde hij aan Belga.

Marc-Jean Ghyssels, burgemeester van Vorst, stelde dat het vertrek van de politiemensen tot gevolg heeft dat de wandeling en de ophaling van de was geschrapt worden. Voor hem moet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ervoor zorgen dat er bij staking federale politiemensen in de gevangenissen zijn.

Hij zegt ook ongerust te zijn over de verklaringen van MR-vicepremier Didier Reynders dat hij niet begreep dat er enkel in de gevangenissen in het Franstalige deel van het land gestaakt wordt "terwijl hij vorige legislatuur als minister bevoegd voor de Regie der Gebouwen meer geïnvesteerd heeft in de instellingen in het noorden van het land".

Voor Charles Picqué kan er alvast geen sprake van zijn om het probleem door te schuiven naar de lokale politie, die reeds geconfronteerd wordt met een kolossaal aantal overuren. Overigens kunnen de lokale politiemensen op dezelfde manier reageren als hun federale collega's, voegde hij nog aan toe.