Dewinter was doelwit tienerterroristen

De zogenaamde 'tienerterroristen' uit Antwerpen waren niet alleen van plan een aanslag te plegen op het station Antwerpen-Centraal, ze wilden ook Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter doden. Dat zeggen verschillende bronnen. Intussen blijft het onduidelijk hoe concreet die plannen waren. Vandaag zijn de twee meerderjarige verdachten voor de raadkamer verschenen, hun advocaat zegt dat ze beïnvloed zijn door anderen. De plannen zaten nog in een brainstormfase maar waren toch voldoende concreet om in te grijpen.

"Het plan was dat een van hen het kantoor van Filip Dewinter zou binnendringen en hem daar zou vermoorden", zegt VTM NIEUWS-journaliste Rosalie Pieters. "Uiteindelijk hebben ze dat plan laten varen omdat ze nieuwe ideeën hadden en dat zou dan gaan om die aanslag in het station Antwerpen-Centraal. In dit dossier gaat het om jongeren tussen 15 en 19 jaar."

Verontrustende trend
"De minderjarigen waren hier de meelopers, maar de voortrekkers en dat is inderdaad een verontrustende trend. Het zijn jongeren die gerekruteerd worden via chatprogramma's op internet. Ze gebruiken daarvoor vaak de applicatie 'Telegram' die heel moeilijk te onderscheppen valt voor de politie. Hoe concreet die plannen nu waren voor een aanslag, dat zal het onderzoek nog moeten uitwijzen", aldus nog VTM NIEUWS-journaliste Rosalie Pieters.

Filip Dewinter laat via Twitter weten dat hij zich burgerlijke partij zal stellen.

Bekijk ook: