Bpost doet bod op PostNL

Postbedrijf bpost onderhandelt met PostNL over een overname. Dat heeft VTM NIEUWS uit goede bron vernomen. De aandelen van het Belgische en Nederlandse postbedrijf werden vanmorgen al geschorst. De vakbonden werden in de namiddag ingelicht, maar het bedrijf zal pas maandag verder communiceren.

Eerder op de dag meldde voormalig PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille de nakende verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf. Maar bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) ontkende dat. Op dit moment heeft de staat nog 50 procent en één aandeel in handen. De naam van PostNL circuleerde al, het aandeel van het Nederlandse postbedrijf schoot vandaag alvast 5,4 procent hoger. 

Het is nog niet duidelijk of het om een gedeeltelijke of volledige overname gaat. Ook nog onduidelijk is of het belang van de Belgische staat in bpost wordt afgebouwd. Het bedrijf zal vandaag ook niet meer communiceren. Het is naar eigen zeggen "niet klaar" om te communiceren en zal dat pas maandag doen.

"Donderslag bij heldere hemel"
De vakbonden werden vanmiddag wel al ingelicht, maar blijven ongerust.  "Een donderslag bij heldere hemel", noemde Mark De Mulder van de liberale vakbond het. "Dat bpost de markt aan het aftasten was, is bekend. Er zijn in het verleden bijvoorbeeld gesprekken geweest in Roemenië", aldus De Mulder.

Hij noemt het zelfs "logisch" dat postoperatoren gaan samenwerken, "zeker als we weten dat er mastodonten ontstaan in de pakjesmarkt zoals TNT-FedEx. Het zou dom zijn om geen partner te zoeken". Maar hij is vooral ongerust over de gevolgen van zo'n samenwerking voor het personeel van bpost. "Ik maak mij zorgen over de intrede van schijnzelfstandigen en hamburgerjobs. Gaan de mensen hun statuut kunnen behouden? Wat gaat er nog veranderen in het bedrijf?".

"Ezelsstamp voor personeel"
Zijn collega van het ACOD, Jean-Pierre Nyns, reageerde al even verrast op de berichten over een mogelijke overname van PostNL. Hij is boos dat de bonden bij bpost de voorbije maanden op geen enkele manier ingelicht zijn: "een ezelsstamp voor het personeel".