Amoerluipaardbaby sterft al na 6 dagen

Een van de welpen van de amoerluipaarden in Bellewaerde in Ieper is overleden. Het werd verstoten door de moeder Vlada. De amoerluipaardwelpjes werden zaterdag geboren, de bevalling kon via de webcam gevolgd worden.

“Het gaat om de zwakste van drie welpen”, zegt woordvoerder Kristof Loaugie. “Het woog amper 300 gram, terwijl de andere twee al bijna een kilo wegen. Moeder Vlada besliste plots om het jonge mannetje geen eten meer te geven. Waarschijnlijk voelde Vlada instinctief aan dat het jong het zwakste van de drie was.”

Papfles
De verzorgers in Bellewaerde hadden al gezien dat de moeder geen aandacht meer had voor een van de welpen, maar ze hebben beslist om niet in te grijpen om te vermijden dat ook de andere jongen zouden worden verstoten. "In principe zouden we het jong ook zelf kunnen groot brengen met de papfles, maar wordt het jong tam en is het niet meer geschikt om later in het wild uitgezet te worden.” De kans dat de andere twee welpen wel zullen overleven, is groter.

Met uitsterven bedreigd
De amoerluipaarden nemen deel aan een internationaal kweekprogramma, want ze zijn met uitsterven bedreigd. Er leven er maar 70 meer in het wild. Het is de bedoeling dat de twee resterende jongen, als ze volgroeid zijn, worden uitgezet in een natuurreservaat in Rusland. 

Het amoerluipaard Vlada raakte zwanger tijdens een ‘Valentijnsweekend’, het moment waarop Vlada alleen werd gelaten met een mannelijke luipaard om te kunnen paren.