Ongeboren zusje kan leven Yannick redden

Een jongetje van anderhalf jaar uit Vosselaar wacht vol ongeduld op de geboorte van zijn zusje, al weet hij niet dat alleen zij misschien zijn leven kan redden. De jongen heeft Langerhans Cel Histio-cytosis, een zeldzame kanker. Hij krijgt chemo, maar als die niet aanslaat dan kunnen alleen stamcellen hem genezen. Het moeten wel de juiste stamcellen zijn, liefst van een broer of een zus.

Yannick ligt vandaag in isolatie. “We hebben al een kuur van zes weken chemo achter de rug van begin maart, maar die chemo heeft niet goed geholpen. Daarom zijn ze verder gegaan met een zwaardere. Maar we kunnen nog niet zeggen of die al dan niet aanslaat”, vertelt Gitte Van Gestel, mama van Yannick.

Als ook de zwaardere chemo niet aanslaat dan kan alleen een stamceltransplantatie Yannick redden. En dan ligt de hoop bij het zusje van Yannick dat binnen twee weken geboren zal worden. “We gaan altijd in de eerste plaats op zoek naar een broertje of zusje stamcellen heeft met het zieke patiëntje”, legt Sandra Jacobs, kinderoncoloog aan het UZ Gasthuisberg, uit.

Na de geboorte zullen de stamcellen van het zusje van Yannick direct worden getest, of ze overeenkomen en dus bruikbaar zijn. Maar Gitte beseft maar al te goed dat die kans klein is. “We hebben natuurlijk niet daarvoor een kindje gemaakt, dat zou raar zijn. Ik zou blij zijn moest zij hem kunnen helpen, maar is het zo niet, dan zien wij haar hoe dan ook even graag.”