Tieners planden aanslag in A'pen

De groep geradicaliseerde tieners die gisteren is opgepakt bij huiszoekingen, liep rond met plannen om een aanslag te plegen ergens in België. Dat zegt het federaal parket. Mogelijk zou die plaatsvinden op een drukke plek in Antwerpen, maar dat wil niemand bevestigen. Ze probeerden strijders te ronselen, en zelf naar Syrie of Libie te vertrekken om mee te strijden met IS.

Bij de actie gisteren werden zes jongeren opgepakt, waarvan twee minderjarigen. Zij zijn volgens de advocaat van één van de jongere in een jeugdinstelling geplaatst. Na verhoor zijn twee verdachten vrijgelaten, één blijft in de cel en een andere kreeg een enkelband en huisarrest.

Geen wapens of explosieven
"De jongeren zijn vrijgelaten omdat ze niet op het punt stonden om een aanslag te plegen", zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. "Er zijn bij de huiszoekingen ook geen wapens of explosieven gevonden." Uit afgeluisterde gesprekken blijkt wel dat de jongeren zeker gesproken hebben over mogelijke aanslagen en in contact stonden met Hicham Chaib, een Antwerpenaar die een kopstuk was bij het voormalige Sharia4Belgium. Dit is een man van een ander kaliber en hij kan de woorden van deze jongeren omzetten in daden".

Hicham Chaib
Hicham Chaib is nu chef van de religieuze politie van IS, zij voeren ook executies uit. In maart bedreigde Chaib ons land nog in een video met aanslagen in een filmpje.