Verkeer in Brussel stilaan weer normaal

Het verkeer in het Brusselse centrum zat tijdens de spits muurvast. Bestuurders konden geen kant meer op. Vanmiddag werd de Leopold II-tunnel een tijd lang afgesloten voor onderhoudswerken nadat een vrachtwagen enkele kabels had geraakt bij het inrijden van de tunnel. De combinatie van de werken en de spoorstaking zorgden voor chaos op de Brusselse wegen. Na 20 uur ging de verkeerssituatie langzaamaan weer de goede kant op.

De verkeerssituatie in Brussel was chaotisch door een "samenloop van omstandigheden", zegt Inge Paemen, woordvoerster van Mobiel Brussel. Zo zijn meer mensen met de auto naar Brussel gekomen wegens de spoorstaking. Daarnaast raakte ook een vrachtwagen kabels in de Leopold II-tunnel in de richting van de Basiliek van Koekelberg, waardoor de tunnel een tijdlang werd afgesloten. Rond 17 uur ging de Leopold II-tunnel weer open voor het verkeer, nadat technici ter plaatse waren gekomen om de schade te herstellen.

Vroege avondspits
Het verkeer op de Brusselse binnenring verliep al erg moeizaam door de onaangekondigde staking van de spoorbonden. "Daardoor vertrokken veel mensen al tussen 14 en 15 uur naar huis en begon de avondspits veel vroeger", aldus de woordvoerder van Mobiel Brussel "Het was in heel het centrum van Brussel bijzonder druk". Ook tussen de Hallepoorttunnel en de Troontunnel was er verkeershinder.

Extreem
"Ik heb een half uur gedaan over 400 meter, dus ik ga terug naar huis", vertelde een automobiliste aan VTM NIEUWS-journaliste Eva Peeters. "Het is vaak erg maar dit is toch wel heel extreem".

Gent en Antwerpen
Rond 17.00 uur stond er ook al 175 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Het was vooral druk naar Brussel op de E40 vanuit Gent en op de E411 vanuit Wallonië en op de snelwegen richting Antwerpen stonden er al de nodige files. "Rond 15.30 uur zagen we dat de avondspits al op gang kwam", aldus woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.