Pas rijbewijs? "Drie jaar geen alcohol"

Jonge bestuurders die nog maar net hun rijbewijs hebben behaald mogen drie jaar lang geen druppel alcohol drinken. Dat stelt minister van mobiliteit Francoit Bellot (MR) voor in zijn beleidsverklaring.

De nultolerantie zou er komen gedurende drie jaar na het behalen van een rijbewijs. Maar niet alle Kamerleden gaan hiermee akkoord en hadden een paar bedenkingen rond het voorstel. “Een nultolerantie voor alcohol voor beginnende bestuurders geeft een fout signaal en heeft geen enkele aantoonbare meerwaarde op vlak van verkeersveiligheid" zei CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh. N-VA-Kamerlid, Daphné Dumery, gaf Van den Bergh gelijk.

Bellot toont in zijn beleidsnota ook twijfel bij een rijbewijs met punten. “Maar de effecten van het rijbewijs met punten moeten nochtans onderzocht worden", aldus Van den Bergh. "Dit werd zo afgesproken in het regeerakkoord." benadrukte de mobiliteitsexpert van CD&V.

Bellot houdt wel vast aan het beleid van zijn voorgangster Jacqueline Galant (MR) om tussen 2010 en 2020 tot de helft minder verkeersdoden te komen.