Franstaligen leggen spoor plat sinds 22u

De Franstalige spoorvakbonden hebben opgeroepen tot een nationale spoorstaking vanaf 22.00 uur. Stations en werkplaatsen zullen worden geblokkeerd, aldus de bonden.

Ludo Sempels van de ACOD Spoor, de Nederlandstalige vleugel, zegt dat er langs Vlaamse kant geen oproep is gelanceerd tot staken, "maar dat het de mensen zelf zijn die zullen beslissen".

Vanochtend ontstond er een spontane staking in de werkplaatsen in Brussel en Wallonië die zich later ook naar Vlaanderen verspreidde. Honderden werknemers legden het werk neer uit protest tegen het schrappen van twee kredietdagen. In Brussel-Noord en in het zuiden van het land, waaronder Nijvel en Waterloo, werden de loketten gesloten.

Verzoeningsoverleg mislukt
De spoorbonden werden uitgenodigd voor een verzoeningsoverleg maar dat draaide op niets uit. Na anderhalf uur werd de vergadering al beëindigd, terwijl de staking in de werkplaatsen doorging. Nu kondigen de Franstalige spoorbonden dus aan dat ze de stations en werkplaatsen vanaf 22.00 willen blokkeren. De NMBS vraagt haar reizigers om de website goed in de gaten te houden voor updates over mogelijke hinder.

Een tweehonderdtal werknemers van het atelier in Vorst zakte ook te voet af naar de zetel van HR-Rail, in de Frankrijkstraat (nabij het station Brussel-Zuid), om hun ongenoegen te uiten. Een delegatie zal worden ontvangen door algemeen directeur Michel Bovy, zo heeft Philippe Dubois van de Franstalige socialistische spoorbond meegedeeld.