Dossier Aanslagen Brussel

Terreuronderzoek blijft in Brussel

Het Hof van Cassatie heeft het wrakingsverzoek tegen de rechtbank in Brussel verworpen. Het onderzoek naar de aanslagen blijft dus in Brussel. Dat is door Cassatie bevestigd aan VTM NIEUWS.

Bilal El Makhoukhi, een van de verdachten van de aanslagen van 22 maart in Brussel, wou het hele terreuronderzoek weghalen bij de Franstalige rechtbank in Brussel omdat een van de slachtoffers van de aanslagen in het metrostation Maalbeek de zoon is van de voorzitster van die rechtbank. El Makhoukhi vond dat de Franstalige rechtbank niet onpartijdig kan zijn en had bij het Hof van Cassatie een verzoek ingediend om het dossier er te laten weghalen.

Voldoende magistraten
Maar Cassatie veegt dat argument nu van tafel. “Er mag niet van uitgegaan worden dat alle magistraten een hechte band hebben met de moeder van het slachtoffer en daardoor niet in staat zouden zijn om onpartijdig te oordelen”, reageren ze. Er zijn volgens Cassatie zeker voldoende magistraten die het onderzoek op een nuchtere manier kunnen behandelen.

Volgens het wettelijk kader telt de Franstalige rechtbank in Brussel 122 rechters, één voorzitter en 21 ondervoorzitters.

Metrostation Maalbeek
Het slachtoffer waar het om draait is Leopold Hecht, een 20-jarige rechtenstudent. Hij kwam op 22 maart om het leven bij de aanslag in het metrostation Maalbeek. Zijn moeder zat voor 22 maart meermaals de raadkamer voor, ook in terrorismedossiers. In die functie beslist ze of verdachten worden aangehouden worden of niet.

Bekijk ook: