Overleg met spoorbonden mislukt

Het overleg tussen de spoorbonden en de NMBS is afgesprongen. De werknemers van werkplaatsen van spoorwegmaatschappij NMBS in Wallonië, Brussel en Vlaanderen legden vanmiddag spontaan het werk neer. Een verzoeningsvergadering is mislukt, waardoor er nog meer acties van de werknemers zullen volgen. Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de avondspits.

Het werk is onderbroken in de werkplaatsen van Mechelen, Oostende, Kortrijk, Merelbeke, Schaarbeek, Vorst, Kinkempois, Salzinnes, Cuesmes en Charleroi. Het gaat om honderden werknemers. In Brussel-Noord en in het zuiden van het land, waaronder Nijvel en Waterloo, zijn de loketten gesloten.

Ook de avondspits kan door de staking in de war gestuurd worden. De piektreinen die normaal tijdens de spits rijden, zullen niet ingezet kunnen worden.

Recuperatiedagen
De maatregel maakt deel uit van de productiviteitsverhogingen die van het spoorpersoneel gevraagd worden en die in december door de spoordirectie werden goedgekeurd, legt Isabelle Bertrand van de Franstalige vleugel van de christelijke spoorbond (CSC-Transcom) uit. De bond trok tegen die beslissing overigens naar de Raad van State, die nog geen uitspraak deed.

Volgens de socialistische bond CGSP-Cheminots heeft HR-Rail niet op die uitspraak gewacht om het aantal kredietdagen van het personeel, met terugwerkende kracht tot 1 januari, te verminderen. "HR-Rail wil een tot twee kredietdagen schrappen per persoon, zonder de lonen op niveau te brengen", vult Bertrand aan.

Kredietdagen worden aan het personeel toegekend omdat het 40 uren presteert per week. De officiële arbeidsduur in België is 38 uur per week; bij het spoor is dat 36 uur per week. Om het verschil te compenseren, krijgen de werknemers krediet- en recuperatiedagen.

Protest aan hoofdzetel
Een tweehonderdtal werknemers van het atelier in Vorst zakten te voet af naar de zetel van HR-Rail, in de Frankrijkstraat (nabij het station Brussel-Zuid), om hun ongenoegen te uiten. Een delegatie zal worden ontvangen door algemeen directeur Michel Bovy, zo heeft Philippe Dubois van de Franstalige socialistische spoorbond meegedeeld.