Belager commissaris nog niet opgepakt

De relschopper die dinsdag aan het einde van de nationale betoging in Brussel politiecommissaris Pierre Vandersmissen neersloeg, is nog niet geïdentificeerd of opgepakt. Dat meldt het Brusselse parket. De politie heeft wel twee relschoppers opgepakt die projectielen zouden gegooid hebben naar de politie. "Op dit moment hebben we geen elementen om te zeggen dat die twee opgepakte verdachten verantwoordelijk zijn voor de aanval op de commissaris", zegt parketwoordvoerder Denis Goeman.

Commissaris Vandersmissen werd aan het einde van de betoging aangevallen door een relschopper in een rood T-shirt. Op videobeelden is te zien hoe de aanvaller de commissaris langs achter neerslaat, waarna die op de grond valt en de aanvaller er vandoor gaat. De commissaris liep een zware hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij zou minstens tot 1 juni arbeidsongeschikt zijn.

"De aanvaller kon nog niet geïdentificeerd worden en er is dan ook nog geen verdachte opgepakt", zegt parketwoordvoerder Goeman. "De analyse van de beelden van de verschillende camera's is nog bezig. Het is ook nog te vroeg om te zeggen of het om een gerichte aanval op commissaris Vandersmissen ging."

Gisteren werd onder andere wel een 20-jarige man opgepakt. Even werd gedacht dat hij de dader was, maar het parket bevestigt enkel dat de twintiger met stenen gooide, niet dat hij de man is die de commissaris heeft aangevallen.

Omdat de dader een rood T-shirt aan had, wordt vermoed dat hij lid is van de socialistische vakbond. "Het is laf om iemand in de rug aan te vallen", zegt Rudy De Leeuw (ABVV) "Als mocht blijken dat deze persoon een lid is van de vakbond, zal die uitgesloten worden. Punt." Als de speurders dat willen zullen wij helpen met het zoeken naar de verdachte, geeft De Leeuw nog mee.

Ook de regering veroordeelt het geweld op de betoging, laat Charles Michel in een persbericht weten. "We mogen geweld nooit aanvaarden", aldus Kris Peeters (CD&V). "De vakbonden hebben de nodige inspanningen gedaan om alles zo rustig mogelijk te laten verlopen. En een aantal mensen hebben misbruik gemaakt om geweld te maken en dat moeten wij resoluut veroordelen."

Bekijk ook: