Ine Van Wymersch is beste woordvoerder

Ine Van Wymersch van het Brusselse parket is zonet verkozen tot Nederlandstalig woordvoerder van het jaar. Met die prijs bekronen de Vlaamse woordvoerders en beroepsjournalisten de woordvoerder die een voorbeeld is voor zijn of haar vakgenoten.

Van Wymersch is volgens juryvoorzitter Tom Van de Vreken (woordvoerder De Lijn) "een atypische laureaat". In tegenstelling tot de vorige winnaars is ze geen voltijds woordvoerder, maar openbaar aanklager. "Het woordvoerderschap neemt ze er met plezier bij, in een van de moeilijkste domeinen om te communiceren: de gerechtelijke wereld", zegt hij.

"Gezicht van Brussels parket"
"Het geheim van het onderzoek en het vermoeden van onschuld, twee zaken die bij wet geregeld zijn, laten soms nauwelijks communicatie toe. Toch is Ine Van Wymersch erin geslaagd om op een paar jaar tijd uit te groeien tot het gezicht van het Brusselse parket", zegt Van de Vreken. "Het is zeker mee haar verdienste dat het standaardantwoord in de magistratuur niet langer 'geen commentaar' is."

Rode Kruis
Daarnaast werd ook An Lyten van Rode Kruis Vlaanderen in de bloemen gezet als beste interviewgever. Tot slot was er een eervolle vermelding voor alle woordvoerders die zich na de aanslagen van 22 maart in vaak moeilijke omstandigheden hebben ingezet om te blijven communiceren. 

De prijzen zijn een initiatief van communicatievereniging Kortom en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Ze werden uitgereikt op de derde Nacht van de Woordvoerder, die plaatsvond bij de VRT in Brussel.