Gentse student is Ondernemer van het Jaar

De Gentse Lothar De Keyne is door UNIZO verkozen tot student-ondernemer van het jaar. De 25-jarige student Handelswetenschappen heeft twee jaar geleden samen met twee vrienden een bedrijf opgestart: ze verhuren skipakken en festivalmateriaal. UNIZO-voorzitter Karel Van Eetvelt ging hem vanmorgen de trofee overhandigen.

De Keyne runt met twee afgestudeerde vrienden het bedrijf SkiLi voor skimateriaal, maar richtte onlangs zelf AléGO op. Dat bedrijf is een verhuurdienst voor festivalmateriaal zoals tenten, campingstoelen, slaapzakken of matjes, zodat festivalgangers minder kampeergerief moeten meesleuren.

Sociale en financiële drempel
Volgens UNIZO zijn er in Vlaanderen meer dan 5.000 jongeren die naast hun studies een eigen onderneming hebben. Uit een recente rondvraag moet ook blijken dat vier op de tien jongeren van 16 tot 18 jaar denken aan een eigen zaak. De ondernemersorganisatie stelt dat er nog te veel sociale en financiële drempels zijn voor studenten die een zelfstandige activiteit willen uitoefenen, zoals de verplichting om sociale bijdragen te betalen en het feit dat ouders de studenten soms niet meer fiscaal ten laste kunnen nemen. UNIZO pleit voor een nieuw statuut van student-ondernemers met meer soepele voorwaarden.