Nationale betoging ontsierd door relschoppers

Het leek een rustige betoging tegen de regering te worden in Brussel, braaf zelfs, maar het draaide alweer uit op relletjes aan het Zuidstation. Een handvol anarchisten stak na de middag het vuur aan de lont, waarna ook tientallen mensen in vakbondsoutfit zich mengden. Straatmeubilair sneuvelde, het waterkanon werd ingezet en er vielen gewonden bij politie en relschoppers.

Na de onlusten bij de vorige betogingen en de recente vernielingen in het kabinet van Koen Geens konden de bonden geweld missen als kiespijn. Vooraf klonk het dat alles in het werk gesteld werd om problemen te vermijden. Dat leek ook te lukken. Tijdens de betoging zelf waren er geen grote incidenten, al werd het gebouw van de RVA wel met verf beklad. Opvallend: de gevreesde havenarbeiders lieten zich deze keer niet in groten getale zien. De oproep om geen bommetjes mee te brengen, werd massaal genegeerd.

Opstootjes
Pas tegen het einde van de betoging, toen de vakbondsleiders al hun speeches aan het afronden waren, kwam het tot opstootjes. Een handvol gemaskerde mannen stak een vlag van de PS in brand en bekogelde de politie met hekken, stenen en flessen. Er raakten enkele mensen gewond en al snel werden verschillende relschoppers, meestal jongeren, gevat door de politie. Met het waterkanon slaagde de politie erin de relschoppers uiteen te drijven.

Herrieschoppers
De socialistische vakbond ABVV veroordeelde het geweld snel. "De herrieschoppers maken van al onze betogingen misbruik en brengen niet alleen onze doelstellingen schade toe, maar verwonden vooral ook mensen. Wij hopen dat de gewonden er snel bovenop komen", klonk het in een mededeling. Vooral premier Charles Michel (MR) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zaten in het vizier van de betogende massa. De maatregelen rond de pensioenen en de 38 urenweek veroorzaken veel ongenoegen. ACV liep in de stoet rond met een grote plastic bal, met daarin een afbeelding van het hoofd van Peeters "om zijn kop te doen rollen".

De politieke oppositie tekende overigens ook present, met vertegenwoordigers van Groen, s.pa, PS en PVDA. Vooral die laatste, in Wallonië steeds populairder, liet zich zien. 

"Failed government"
Ook de vakbondsleiders haalden in hun toespraken scherp uit naar de regering Michel. "Dit is geen failed state, maar een failed government. Deze regering moet bijsturen", zei ACV-voorzitter Marc Leemans. "Dit is een regering van fundamentele oneerlijkheid. De Wetstraat leeft boven haar stand, niet de fabrieksstraat.", voegde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw eraan toe, in een verwijzing naar de woorden van Peeters dat iedereen boven zijn stand leeft. "Dit is de eerste dag van ons actieplan. Weg met het beleid van de regering-Michel-De Wever", klonk het nog.

60.000 betogers
Aanvankelijk spraken politie en vakbonden van 40.000 of 50.000 betogers, later stelde de politie dat nog bij naar 60.000. Sommigen spraken daarna zelfs van 80.000 betogers. Volgens De Leeuw neemt de actiebereidheid niet af, maar het lijkt er toch op dat er wat minder betogers waren dan bij de vorige nationale betoging. Die lokte vorig jaar volgens de politie 80.000 mensen naar Brussel. In 2014 kwamen nog meer dan 100.000 mensen op straat.