Hoofd douane mag luchthaven niet binnen

Het diensthoofd van de douane op Brussels Airport mag haar eigen dienst niet meer binnen. Ze wordt overgeplaatst omdat ze haar team niet meer in de hand heeft: er wordt gepest en mensen bedreigen mekaar met wapens. Gisteren raakte bekend dat 33 douaniers hun dienstwapen moeten inleveren. Nu blijkt ook dat de vrouw zélf niet onbesproken is. Ze is getrouwd met een veroordeeld drugssmokkelaar. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad.

Alle 33 leden van een team douaniers op de luchthaven van Zaventem mogen geen dienstwapen meer dragen, nadat een van hen een collega zou hebben bedreigd met zijn pistool. Volgens Francis Adyns van de FOD Financiën, waartoe de douane behoort, gaat het om een tijdelijke maatregel. "Binnen het team is er sprake van pesterijen en bedreigingen. De bevoegde diensten voeren nu een onderzoek. In afwachting van de resultaten krijgen ze hun wapens niet terug."

De beslissing werd genomen nadat een douanier een collega aanmaande te zwijgen en daarbij zijn hand uitdagend rond zijn vuurwapen klemde, en dat blijkbaar niet voor het eerst. "Ik snap de ontwapening", reageert Stefaan Slaghmuylder van het VSOA. "Het is goed dat er niet éérst iets moet gebeuren voor er maatregelen genomen worden."

Al maanden problemen
De ontwapende douaniers kunnen volgens Adyns nog perfect hun taken uitvoeren. "Ze hebben nog altijd een wapenstok, pepperspray en handboeien."

Het rommelt blijkbaar al maanden bij de groep douaniers, die patrouilleert in het hele luchthavengebouw. Enkele douaniers zouden naast hun schoenen lopen, zich als cowboys gedragen en collega's onder druk zetten of intimideren.

Getrouwd met drugssmokkelaar
Nu blijkt dat het diensthoofd van de douane getrouwd is met een veroordeeld drugssmokkelaar. Haar man kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar, nadat hij meer dan 2.800 kilogram cocaïne hielp binnensmokkelen via de Antwerpse haven. Hoewel de vrouw niet betrokken was bij de smokkelpraktijken van haar man, zou ze wel vermoedens hebben gehad.

Toch werd de vrouw aangesteld als diensthoofd bij de douane. Nu wordt ze overgeplaatst van Zaventem naar een centrale dienst in Brussel. Bovendien wordt ze de toegang tot de luchthavengebouwen ontzegd.