Minder uitwisselingsstudenten in België

België is minder populair bij buitenlandse uitwisselingsstudenten, dat zegt uitwisselingsorganistatie AFS. Een van de redenen hiervan zijn de aanslagen van 22 maart, maar ook andere factoren spelen hier een rol.

De uitwisselingsorganisatie AFS die leerlingen uit het secundair de kans geeft om in het buitenland te studeren, merkt dat steeds minder jongeren kiezen voor ons land. Bij AFS Vlaanderen heeft iets meer dan zeven procent van de studenten afgehaakt, bij AFS Wallonië is dat tien procent. Vooral leerlingen uit Zuid-Amerika haken af en annuleren hun uitwisselingsprogramma. Dat is volgens Matthias Van Hyfte van AFS vooral te wijten aan de politieke en economische situatie in de Zuid-Amerikaanse landen. De munt is daar gedevalueerd waardoor vele leerlingen hun reis niet meer kunnen betalen en afhaken.

Maar vooral de aanslagen en zelfs de vluchtelingencrisis spelen hier ook een grote rol in. Mensen krijgen de indruk dat Europa overspoeld wordt door vluchtelingen. “Het is dus een combinatie van factoren.  Want bijvoorbeeld Aziatische studenten blijven wel interesse tonen in ons land”, zegt Hyfte.

Universiteiten
Bij de Vrije Universiteit van Brussel merken ze ook een daling van Erasmusstudenten. Daar zijn er ongeveer 22 procent minder inschrijvingen vergeleken met het jaar daarvoor. Maar Sicco Wittermans van de VUB zegt dat de binnenlandse studenten wel nog veel interesse tonen, zoals bijvoorbeeld tijdens de infodagen van het afgelopen weekend.

Aan de UGent daarentegen merken ze niet veel van een terugval van uitwisselingsstudenten. Daar krijgen ze zowel van Erasmusstudenten als van andere uitwisselingstudenten meer aanvragen binnen om in Gent te komen studeren.