Ryanair maakt winst na aanslagen

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair, heeft het voorbije jaar behoorlijk veel winst geboekt. Op een jaar tijd maakte Ryanair een nettowinst van zo'n 1,2 miljard euro. Dat is een stijging van 43 procent vergeleken met het vorige boekjaar. De omzet steeg met 16 procent tot 6,5 miljard euro. Nochtans heeft Brussels Airport veel verlies geleden na de terreuraanslagen van 22 maart.

Ryanair boekt zo een stijging van 18 procent reizigers of 106.4 miljoen passagiers. Ryanair sloot zijn boekjaar af op 31 maart waardoor de aanslagen van 22 maart al een impact hadden op de cijfers. In totaal moesten in de eerste drie maanden van 2016 meer dan 500 vluchten worden geannuleerd, dat meldt de lagekostenmaatschappij in haar jaarcijfers. De resultaten van het afgelopen kwartaal hebben hier dan ook onder te lijden. De geschrapte vluchten hebben niet enkel te maken met de terreuraanslagen, maar zijn ook een gevolg van de van de vele stakingsacties. Voornamelijk die van de Franse luchtverkeersleiders.

Zal dit blijven duren?
Dit jaar verwacht de Ierse lagekostenmaatschappij ook een minder sterke groei qua winst. Voornamelijk door de aanhoudende daling van de ticketprijzen en het feit dat het nieuwe boekjaar geen paasweekend bevatte. Maar ook de concurrentie neemt toe, omdat andere maatschappijen de komende tijd meer voordeel halen uit de lage olieprijs. Na Brussels Airlines is Rayanair de belangrijkste luchtvaartmaatschappij op de luchthaven van Zaventem.