Waar kan u vandaag hinder verwachten?

De vakbonden betogen in Brussel tegen het beleid van de regering. De drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB hebben geen concrete cijfers over deelnemende leden, maar de politie verwacht 50.000 manifestanten. Een overzicht van waar u hinder kan verwachten.

  • Mijd Brussel met auto

De lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene verwacht 50.000 manifestanten. Er wordt zware verkeershinder verwacht in de hele binnenstad en op de kleine ring. De politie vraagt om Brussel met de auto te mijden. Realtime informatie is via Twitter te volgen op @zpz--polbru.

De manifestanten verzamelen vanaf 8.30 uur ter hoogte van het station Brussel-Noord. Via de centrumlanen trekt de betoging vanaf 11.30 uur richting het Zuidstation. "Het verleden leert dat belangrijke verkeersassen al vroeger afgesloten worden en dat het vertrek eventueel vervroegd wordt", aldus de politie. Vanaf 9 uur zullen de uitritten van de Leopold II-tunnel ter hoogte van het Saincteletteplein en de Antwerpsepoort voor het verkeer in de richting van de kleine ring afgesloten worden. Ze zullen terug geopend worden wanneer de volledige betoging zich in de Pachecolaan bevindt (omstreeks 14.00 uur).

Nog vanaf 9.00 uur (eventueel vroeger) zal de uitrit Rogier in de Kruidtuintunnel voor het verkeer richting Rogierplein worden afgesloten.

  • Hinder bij De Lijn en MIVB

Vervoersmaatschappij De Lijn verwacht grote hinder. Zij raadt haar reizigers aan de website www.delijn.be te raadplegen. Daarop zal vanaf 6.15 uur alle info over eventuele vertragingen verschijnen. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht hinder op het bus-, tram- en metronet. Een deel van de MIVB-medewerkers, waaronder chauffeurs, zal deelnemen aan de betoging. De MIVB stelt alles in het werk om in realtime te informeren over de hinder. Vanaf 6 uur worden reizigers op de hoogte gehouden over de toestand op het net, onder meer via sociale media en op www.mivb.be en via het Contact Centre op het nummer 070/23.20.00.

  • Geen hinder op spoor, wel in station

NMBS verwacht geen hinder van de staking. Ze leggen extra treinen in en zorgen ervoor dat betogers en pendelaars op verschillende treinen zitten. De vervoersmaatschappij verwacht wél hinder in het station Brussel-Centraal. Het station zal tussen 12 en 17 uur gesloten zijn, behalve de ingangen Horta en Koloniën. De politie heeft beslist de andere ingangen om veiligheidsredenen te sluiten.

  • Krijg je post?

Bpost verwacht weinig tot geen hinder van de nationale betoging. Enkel zeer lokaal en zeer beperkt kunnen er problemen zijn, wegens mobiliteitsproblemen naar aanleiding van de manifestatie. Bpost zal daarover zelf meer informatie geven.  

  • Zal uw gemeentehuis open zijn?

Bij de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) hebben ze geen zicht op eventuele hinder. De stad Gent waarschuwt haar inwoners dat de nationale betoging een impact kan hebben op de werking van de stadsdiensten. Vooral bij de kinderopvang en de loketten van onder andere de Dienst Burgerzaken valt hinder te verwachten, zegt de stad. Gent baseert zich voor die voorspelling op ervaringen van eerdere betogingen. Meer concrete details over de hinder zullen er pas in de loop van de voormiddag zijn.

De stad Antwerpen verwacht zoals gebruikelijk vooral hinder bij de stedelijke kinderopvang en de afvalophaling. Ouders van kinderopvanglocaties die gesloten blijven, zullen vooraf worden verwittigd. De dienst stadsreiniging zal mogelijk een niet-selectieve ophaling van het buitengezette afval doen en ook het leegmaken van de papiermanden kan beperkt blijven. De stad belooft actuele info over de hinder bij de dienstverlening mee te geven op www.antwerpen.be.