Bizarre oproep Torfs: "Staak één jaar niet"

Rik Torfs, de rector van KU Leuven, is niet blij met de spoorstaking van 31 mei, die in het midden van de examens plaatsvindt. Hij doet dan ook een opmerkelijke oproep aan de vakbonden: "Stop een half jaar of een jaar met staken, tot ons land er weer bovenop is." Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De staking bij de spoorwegen werd vorige week aangekondigd en is de zoveelste in een ellenlange rij. Eind juni vindt dan ook nog eens een nationale staking plaats tegen het regeringsbeleid. "Niet het goede moment voor al dat syndicaal geweld", zegt Torfs. "We hebben de aanslagen gehad, we zijn een broeihaard van terroristen, economisch gaat het niet goed en Brussel verkeert in slechte staat. Het buitenland kijkt met veel medelijden naar ons landje." 

Net daarom vraagt Torfs om even te stoppen met die stakingen. "We moeten nu gewoon solidair zijn en het collectieve belang laten primeren op het eigenbelang. We mogen ons niet neerleggen bij het feit dat we geen echt land meer zijn, maar een samenraapsel van groepen die enkel voor zichzelf opkomen."

"Staken met een reden"
De vakbonden lijken op dit moment niet onder de indruk van het voorstel van de Leuvense rector. "Of gaat de regering misschien een halfjaar tot een jaar geen maatregelen meer nemen waartegen we moeten staken?", klinkt het bij het ABVV. "Torfs mist het cruciale element: we staken wel degelijk met een reden", aldus het ACV.