"Allemaal dichter bij elkaar gaan wonen"

Tegen 2050 mag in Vlaanderen geen extra open ruimte meer ingenomen worden door huizen, industrie en wegen. Dat blijkt uit het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) van Joke Schauvliege (CD&V) dat de Morgen kon inkijken. De minister van Ruimtelijke Ordening wil het bovendien ook makkelijker maken om oude verkavelingen te verbouwen of af te breken.

"Er wordt te veel open ruimte aangesneden. We moeten die trend keren", aldus Schauvliege. Tegen 2050 wil ze dan een betonstop doorvoeren. Elk nieuw bouwproject moet gecompenseerd worden door op een andere plaats minstens evenveel ruimte terug te geven aan de natuur. In de praktijk wil dat zeggen dat we binnenkort allemaal dichter bij mekaar moeten wonen.

Om dat voorstel leefbaar te maken, wil Schauvliege een ‘groennorm’ invoeren. Wie in Vlaanderen nog wil bouwen, moet een stuk groen voorzien in de bouwplannen.  Om hoeveel groen het precies gaat, is nog niet bekend.

Daarnaast wil Schauvliege het makkelijker maken om oude verkavelingen te verbouwen en af te breken. Woningen uit de jaren 60 en 70 zijn vaak te groot voor een gezin, maar door de huidige wetgeving is het moeilijk ze te verbouwen of af te breken. Dat probleem wil Schauvliege dan ook aanpakken. Meer oude verkavelingen zullen moeten wijken voor kleinere woningen of appartementsgebouwen.

Schauvliege zal haar plannen een van de komende dagen voorleggen aan de regering. Tegen volgend jaar moet ze helemaal klaar zijn met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.