Dossier Aanslagen Brussel

Dit onthouden we van de Nationale Hulde

Op het Koninklijk Paleis in Laken vond vanmorgen de Nationale Hulde plaats voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem van exact twee maanden geleden. Op een emotionele plechtigheid waren familieleden van de slachtoffers aanwezig, naast politici en hoogwaardigheidsbekleders. Familieleden gaven hun getuigenis en ook koning Filip en premier Michel gaven een emotionele speech. De ceremonie ging vergezeld van muzikale intermezzo’s, van onder meer Daan. De plechtigheid verliep in de drie landstalen en in het Engels. Het gebeuren werd wereldwijd gevolgd.

"Getoond hoe sterk onze samenleving is"
De koning bedankt in zijn speech uitdrukkelijk alle hulpverleners voor hun fantastisch werk tijdens en na de aanslagen, maar benadrukt vooral de moed van de Belgen en de sterkte van onze maatschappij. "We hebben getoond hoe sterk onze maatschappij is. Gesterkt door uw moed, uw waarde, waardigheid en gesterkt door de banden met de mensen rondom u heen die in deze donkere dagen nog nauwer werden aangehaald. U heeft niet toegegeven, evenmin als onze maatschappij."

"Nous sommes ensemble. Wij zijn samen"
Ook premier Michel gaf een krachtige speech tijdens de Nationale Hulde. "We brengen vandaag hulde aan de vrouwen, mannen en kinderen, die twee maanden geleden zinloos werden vermoord. Op 22 maart gebeurde het ergste. Die dag gebeurde het onherstelbare. Die ochtend lieten 32 mensen, op twee plekken, in enkele seconden tijd het leven. Honderden mensen raakte gewond, sommigen ernstig. Veel families en naasten ervaren sindsdien een ver scheurende en onuitwisbare pijn. Ook de rest van ons land is in shock na deze laffe en verwerpelijke aanval."

"Macht over ons leven niet afgeven"
Kristin Verellen verloor haar echtgenoot Johan Van Steen op 22 maart in het metrostation van Maalbeek en brengt vandaag een boodschap van hoop. Ze wil de laatste woorden van haar man dan ook meegeven als boodschap: "Het enige leven dat waard is om voor te leven is en voor te sterven is ons eigen authentieke leven. Laten we dus de macht over ons leven niet afgeven en laten we leren leven met het anders zijn van de anderen."

Een ode aan Brussel
Daan was één van de muzikanten van dienst. Hij verscheen twee maal ten tonele. De eerste keer bracht hij een cover van 'Bruxelles' van Dick Annegarn, begeleid door een piano. Later zong hij de Brabançonne, het nationale volkslied, in drie talen.

Bekijk ook:

>