Deurwaarder bij Justitie op bezoek?

Een groep gevangenen eist samen nu al 197.000 euro van Justitie, als schadevergoeding voor de onmenselijke behandeling sinds de start van de ­cipiersstaking. Omdat Justitie ondanks een eerdere veroordeling niet met de dwangsom over de brug komt, dreigen hun advocaten de inboedel van de FOD Justitie in beslag te laten nemen, schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg zaterdag.

Het gaat om 61 gedetineerden uit de gevangenissen van Itter en Nijvel, waarvan rechters begin deze maand al oordeelden dat hun leefomstandigheden onredelijk zijn. Allemaal kregen ze een dwangsom toegekend van de rechtbank, per dag dat hun situatie niet verbeterde. "Maar 17 dagen later is de staking nog bezig, en is er geen geld uitbetaald", zegt Marie Jadoul, een van vijf advocaten die de krachten hebben gebundeld. Ze hebben justitieminister Koen Geens (CD&V) donderdag een aanmaning gestuurd. "Want ook de minister moet de wet respecteren." Maandag volgt een ingebrekestelling. "Als er geen betaling volgt, sturen we woensdag een deurwaarder om de inboedel te laten noteren."

Ook vanuit internationale hoek klinkt de kritiek op de toestand in de Belgische gevangenissen steeds luider. De Raad van Europa noemde de toestand in onze gevangenissen onlangs nog "Mexicaans". Intussen blijft het overleg nog duren. Gisteren gingen Geens en de vakbonden nog zonder akkoort uit elkaar. "Ik kan niet zeggen dat de sfeer niet constructief was, maar ik kan niet toegeven, wat ik niet wil", zei minister Geens.

Bekijk ook: