Dossier Vluchtelingencrisis

"Eerste Syriërs komen snel naar België"

"De eerste tweehonderd Syrische vluchtelingen komen volgende week per vliegtuig naar België." Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in Lubbeek aangekondigd. Hun komst is een gevolg van het vluchtelingenpact tussen de Europese Unie en Turkije.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders sloten op 18 maart een akkoord met Turkije over de vluchtelingencrisis. "In het kader van het Europese spreidingsplan worden vanaf volgende week de eerste Syrische vluchtelingen per vliegtuig overgevlogen vanuit Griekenland en Turkije", zei Francken.

"Het gaat om twee groepen van telkens honderd mensen. Zij worden in ons land verdeeld over een honderdtal centra en organisaties die werken rond asiel." Het gaat dus niet alleen om de 24 opvangcentra die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Ook steden en gemeenten en hun OCMW's tot privé-initiatieven komen in aanmerking.

Tijdens de rondleiding die Francken in het opvangcentrum van Fedasil in Lubbeek gaf aan zijn Griekse collega Ioannis Mouzalas, bracht hij ook de veiligheidssituatie in de Griekse hotspots ter sprake. "Daar werken op dit moment twaalf Belgische experts ter ondersteuning van de Grieken. Vanaf volgende week willen we dat aantal opdrijven tot vijftig. Dat gebeurt in meerdere fases in enkele weken tijd. Het gaat om rechters die waken over beroepsprocedures, asielexperten en medewerkers gespecialiseerd in registratie en terugkeer. We willen nog meer garanties voor de veiligheid. Maar het gaat de goede richting uit: de veiligheidssituatie is op korte tijd fel verbeterd."