"Mexicaanse" situatie in gevangenissen

De Raad van Europa eist dringend een oplossing voor de situatie in de Belgische gevangenissen. Na ruim drie weken cipiersstaking is de Raad zeer ongerust over de slechte hygiëne, het feit dat mensen meestal hun advocaat niet kunnen zien, geen bezoek krijgen en niet naar de dokter kunnen.

Mensenrechtenorganisaties in ons land maken zich daar al langer zorgen over. Ze voeren actie aan het justitiepaleis in Brussel met de oproep om de mensenrechten te respecteren. “Niet meer op een normale manier kunnen douchen of wandelen, geen zekerheid op maaltijden, geen bezoek kunnen ontvangen: dat zijn toestanden die eerder aan Mexico doen denken”, zo karakteriseert Jos Vander Velpen van de Liga voor Mensenrechten de situatie in onze gevangenissen.

"Snel tot akkoord komen"
"Het is duidelijk dat de regering zich bijzonder heeft ingespannen om het gevangeniswezen uit het slop te halen", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Ik discussieer over de modaliteiten, maar we moeten nu zeer snel tot een akkoord komen. De vakbonden moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen." Het is niet dat ik geen geduld meer heb, zegt de minister, maar de portefeuille van de regering geraakt leeg. "Bovendien geloven wij niet in het geven van middelen zonder dat we de methodes aanpassen."