Hinder op luchthaven blijft beperkt

De vertragingen op Brussels Airport door een tekort aan luchtverkeersleiders blijven voorlopig beperkt tot gemiddeld 35 minuten. De problemen zouden opgelost moeten zijn tegen 21.00 uur. Dat heeft Belgocontrol-woordvoerder Dominique Dehaene gezegd.

De vertraging zorgt niet voor wachtrijen in de luchthaven, maar vele reizigers reageren verontwaardigd. "We hebben ons uiterste best gedaan om de impact zoveel mogelijk te beperken", aldus Dehaene. "We keken eerst aan tegen een gemiddelde vertraging van 90 minuten, maar we hebben dat kunnen beperken tot gemiddeld 35 minuten."

De avondpiek op Brussels Airport verloopt dus iets moeizamer dan anders, en dat komt door een tekort aan luchtverkeersleiders in de verkeerstoren. "Een aantal mensen heeft zich kort geleden ziek gemeld, en we hebben geen vervanging kunnen vinden", zei Dehaene eerder vandaag. 

Wanneer luchtverkeersleiders ziek uitvallen, moet Belgocontrol rekenen op vrijwillige vervangers. In het onlangs bereikte sociaal akkoord is een systeem van stand-by voorzien, maar dat is nog niet in voege, aldus nog Dehaene.

"Dit is geen stakingsactie"
“Zowel de vakbonden als Belgocontrol zeggen dat de luchtverkeersleiders echt ziek zijn, dat het niet gaat om een stakingsactie”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Karen De Vis. “Maar dat is niet echt verbazend, want de luchtverkeersleiders zitten op hun tandvlees. Het probleem is dat er bij ziekte beroep gedaan moet worden op mensen die vrijwillig inspringen. Vandaag is er wel een wachtdienst goedgekeurd die het mensen verplicht om stand-by te blijven.”