"Kamperen op dak tot politiek iets doet"

Vredesactivisten voeren al de hele voormiddag actie op het dak van wapenbedrijf Advionics in Oostkamp. Ze klommen vanochtend vroeg om half zes op het dak van het bedrijf, ontrolden spandoeken en hebben er zelfs hun tenten opgezet. Met hun actie willen ze de export van Vlaamse wapens naar Saoedi-Arabië aanklagen. "Wij vertrekken niet voordat de Vlaamse regering hier iets aan doet", klinkt het.

Advionics produceert radarapparatuur die volgens Vredesactie gebruikt wordt door Saoedische gevechtsvliegtuigen. "De radars die hier in Oostkamp zijn geproduceerd, worden door de Saoedische luchtmacht gebruikt voor het bombarderen van Jemen. Ze bombarderen er ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en andere burgerinfrastructuur. Dat hierbij Vlaamse wapens worden ingezet is hallucinant", zeggen de actievoerders.

Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) gaf eerder al aan dat de eindbestemming van de goederen volledig bekend is. Maar dat geloven de actievoerders dus niet.

"Voorstel op agenda"
Oppositiepartij sp.a steunt de actie. Vlaams parlementslid Tine Soens: "We hebben in het Vlaams Parlement al voorstellen ingediend om de wapenhandel met Saoedi-Arabië te stoppen, maar die voorstellen zijn weggestemd. Volgende woensdag staat er opnieuw een voorstel op de agenda. We vragen met aandrang dat het voorstel wordt goedgekeurd".

De politie laat de betogers voorlopig begaan omdat ze geen hinder veroorzaken en zich op privé-terrein bevinden.