110 miljoen voor digitalisering politie

Krachtige zoeksystemen en wiskundige algoritmes moeten de politie weldra helpen om beter risico's in te schatten, criminele netwerken op het spoor te komen en proactief politiemiddelen in te zetten. Vicepremiers Jan Jambon en Alexander De Croo hebben een plan van 110 miljoen euro klaar dat volop inzet op artificiële intelligentie. 

Artificial intelligence en algoritmes die 'big data' te lijf gaan zijn al lang geen uitzondering meer voor veel commerciële bedrijven. Open Vld-minister van Digitale Agenda De Croo en zijn N-VA-collega Jambon van Binnenlandse Zaken willen die digitale mogelijkheden en rekenkracht nu ook volop inzetten voor de politie. Die wordt immers geconfronteerd met een groeiende digitale hooiberg die onmogelijk nog manueel doorzocht kan worden.

Versnippering
Probleem is dat veel gegevens bij de politie nog steeds versnipperd zitten en pas na de nodige handelingen en validaties in de centrale systemen terechtkomen. Eerste stap van het meerjarenproject iPolice - 'intelligent policing' - is dan ook zorgen voor nieuwe applicaties die de gegevens linken en cloudwerking mogelijk maken.

Dat biedt meteen een hele reeks voordelen. Voor het opstellen van processen-verbaal zouden agenten bijvoorbeeld niet langer naar het bureau moeten. Dat kan gewoon op het terrein. Tegelijk worden de gegevens meteen beschikbaar in de centrale systemen, waardoor zelfs voorlopige info veel sneller gedeeld kan worden met andere korpsen en diensten. Jambon en De Croo verwachten daarvan een belangrijke operationele winst.

Slimme zoekfuncties
Bovendien tilt iPolice de mogelijkheden nog een trapje hoger, via het loslaten van automatische zoeksystemen op de hele berg aan informatie. Zo ontstaat een interactief systeem dat helpt risico's in te schatten, criminele netwerken te detecteren en dat nieuwe info kan signaleren over eerdere zoekopdrachten naar bijvoorbeeld verdachte personen of voertuigen. Politiewerk zal echter altijd mensenwerk blijven, beseffen de ministers. Geautomatiseerde systemen zijn nodig om de informatie-explosie aan te kunnen, maar dat is geen garantie dat alle problemen steeds tijdig zullen kunnen worden gedetecteerd.

110 miljoen
Prijskaartje van iPolice voor de komende jaren? 95 miljoen euro, die uit de speciale provisie van 400 miljoen euro komt die de regering na de aanslagen in Parijs aankondigde voor extra veiligheidsingrepen. Het mag wel duidelijk zijn dat de uitrol van het hele systeem een werk van lange adem wordt, dat mogelijk zelfs niet rond zal zijn tegen het einde van de legislatuur in 2019.

Nog eens 15 miljoen euro uit de speciale veiligheidspot gaat trouwens naar een systeem dat de rest van de informatiedeling binnen de politie moet moderniseren. Naast de operationele politiewerking gaat immers nog heel wat informatie rond, wat nu vooral via het intranet van de politie gebeurt.

Lees ook: Online aangifte? Politie tikt het over