Belg steunt Jambon na 'moslimuitspraak'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kwam een tijd geleden onder vuur te liggen na een straffe uitspraak: "Een significant deel van de moslimgemeenschap was aan het dansen na de aanslagen van 22 maart". Ondanks de vele kritiek, geeft 52 procent van de Belgen Jambon gelijk. Dat blijkt uit De Grote Peiling die Ipsos uitvoerde voor VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir.

Midden april gaf Jambon een interview aan De Standaard waarin hij zei dat “een significant deel” van de moslimgemeenschap aan het dansen was na de aanslagen van 22 maart. Daarop kreeg Jambon heel wat kritiek, ook vanuit de meerderheid.  Jambon bleef echter bij zijn standpunt, ondanks de felle kritiek. 

Uit De Grote Peiling blijkt dat de gemiddelde Belg zich wel kan vinden in de uitspraak van Jambon. Meer dan de helft (52 procent) van de Belgen vindt dat Jambon het fenomeen juist inschat. 32 procent van de ondervraagden vindt dat Jambon het fenomeen overschat, 16 procent is van mening dat hij het zelfs nog onderschat.

Opvallend is dat Jambon vooral aan Vlaamse kant kan rekenen op meeval. Daar vindt 56 procent van de ondervraagden dat hij het fenomeen juist inschat, in Brussel en Wallonië is dat respectievelijk 45 en 46 procent.