Helft Belgen steunt nationale betoging

Volgende week dinsdag, op 24 mei, staat er een nationale betoging op het programma tegen het regeringsbeleid. Daardoor is er mogelijk veel hinder. Toch steunt 52 procent van de Belgen de nationale betoging. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir. 45 procent van de Vlamingen steunt de actie van komende dinsdag.

In Vlaanderen is 45 procent van de ondervraagden voor een nationale betoging tegen het regeringsbeleid. In Wallonië liggen de kaarten duidelijk anders: daar is maar liefst 64 procent voor een nationale betoging op 24 mei. Ook Brussel helt duidelijk meer naar de pro-kant, want ook daar steunt 55 procent de actie van komende dinsdag.

Na de betoging van 24 mei, vindt een maand later een nationale staking plaats. Die kan op minder begrip rekenen van de gemiddelde Belg. Minder dan de helft van de ondervraagden (47 procent) zegt die staking te steunen. Maar ook daar zijn de verschillen tussen Vlamingen en Walen weer erg groot. Amper 41 procent van de Vlamingen is voor, bij de Walen is dat 59 procent. Daaruit blijkt dat de Walen duidelijk meer ontevreden zijn over het regeringsbeleid.

De beslissing van de socialistische vakbond om te staken, komt er nadat de regering bekendmaakte dat de arbeidstijden mogelijk zullen worden hervormd. Zo denkt de regering erover na om een einde te maken aan de klassieke 38-uren werkweek. Maar daar zijn de Belgen het duidelijk niet mee eens. 45 procent van de Belgen vindt het dan ook een slecht idee om in sommige weken langer te werken en in sommige weken minder lang. 32 procent van de Belgen vindt het een goed idee, 23 procent heeft hieromtrent geen mening.