Leven met migraine: "Dit is pure hel"

Het is soms zo erg dat ze het leven niet meer ziet zitten, wanneer ze weer een aanval gehad heeft. Drumster Isolde Lasoen heeft al sinds haar twaalfde migraine. Net als een op de vijf Belgen. Ze vertelt haar verhaal om aandacht te vragen voor de ziekte en om het onbegrip aan te pakken.

Er is geen enkel huis- tuin- en keukenmiddeltje dat Isolde Lasoen nog niet geprobeerd heeft. Elke maand heeft ze wel een aanval, en die duurt meestal drie dagen lang. Die pijn komt door de bloedvaten die wijder gaan staan. Om dat aan te pakken heeft Isolde een breed gamma aan pijnstillers. Soms helpen die, soms niet.

Wanneer de band na een optreden iets gaat drinken, dan vermijdt Isolde alcohol, want dat lokt migraine uit. Ze wordt er soms moedeloos van.

"Onbewust aan migraine lijden"
Veel mensen lijden aan migraine zonder dat ze het beseffen. Dat komt omdat er heel veel uiteenlopende vormen van de ziekte zijn en daarom is de diagnose vaak moeilijk te bepalen. "Meisjes kunnen soms rond de menstruatie geen licht verdragen of moeten ze braken maar het kan ook een mildere representatievorm hebben waarbij je een tweezijdige hoofdpijn hebt die eerder drukkend is", zegt professor Jan Versijpt.