Dossier Aanslagen Brussel

Beursplein wordt morgen opgeruimd

De spontane herdenkingsplek die ontstond aan de Beurs in Brussel na de aanslagen wordt vrijdag opgeruimd. Alle bloemen, tekeningen, rouwberichten en kaarsen worden er verwijderd. In de plaats komen er bloemenkransen en worden alle tekeningen en boodschappen door de stad gearchiveerd. Dat besliste het schepencollege van de stad Brussel.

Morgenochtend omstreeks 6.30 uur  begint de stad met het opruimen van de bloemen en tekeningen die er liggen. Daarna volgt om 8.45 uur een korte officiële plechtigheid. Ter nagedachtenis van de slachtoffers zal er een bloemenkrans neergelegd worden door de leerlingen van de wijk. De stad wil ook de boodschappen die werden neergeschreven op de grond vereeuwigen en zal dat doen in het kader van de herinrichting van de voetgangerszone.

Archiveren
De dagen na de aanslagen waren mensen zo aangedaan, dat ze spontaan samenkwamen op het Beursplein om te rouwen, tekeningen neer te leggen, maar ook om boodschappen van vrede te brengen. Daarom deed de stad ook een beroep op haar Archiefdienst. Zo werden er foto’s gemaakt van de met krijt geschreven boodschappen op de muren en van de tekeningen die er werden neergelegd. De dienst verzamelde ook zoveel mogelijk boodschappen, om ze van een datum te voorzien en te inventariseren, waarna ze digitaal worden opgeslagen.

Op de website van de Stad Brussel werd een volledige pagina gewijd aan de eerbetuigingen. De pagina kan nog steeds worden aangevuld door burgers die foto’s en filmpjes maakten aan de Beurs. Getuigenissen en of boodschappen kunnen worden gedeeld via de Facebookpagina van de Stad Brussel.