Foto's op sigarettenpakjes nog akeliger

Dat roken slecht is voor de gezondheid, wist u al, maar vanaf morgen wordt dat nog eens extra in de verf gezet. Foto’s zullen nog akeliger en groter zijn op sigarettenpakjes, ook op de verpakkingen van roltabak. Opvallend: er zullen foto’s van lijdende kinderen op staan. Dat heeft Europa beslist.

Kinderen die onder het rookgedrag van anderen lijden, tumoren op verschillende lichaamsdelen en stervende mensen: de foto's zijn afschrikwekkend. Voor winkeliers wordt een overgangsjaar van een jaar gegund om hun sigarettenstock te verkopen.

Smaakjes weg
Sigaretten met 'een smaakje' zullen binnenkort verdwijnen. Vanaf vrijdag zal de tabaksindustrie de productie van sigaretten met bijvoorbeeld een vanille- of chocoladesmaakje aan banden leggen. Er geldt wel een uitzondering voor de sigaretten met mentholsmaak: pas vanaf 2020 zullen die verbannen worden.

Alles hetzelfde
Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland gaan nog een stapje verder. Daar zullen ze 'plain packaging' toepassen: alle sigarettenpakjes van elk merk zullen er hetzelfde uitzien. Zo krijgen de pakjes geen merklogo of aantrekkelijke verpakking.

Minder winst
De Europese tabaksindustrie verwacht dat haar jaarlijks omzet zal verminderen met 376 miljoen euro. Daarbovenop komen nog de onkosten voor bijvoorbeeld de gewijzigde producten, de nieuwe verpakkingen en de machines die aangepast moeten worden.