"Verbied smartphones op school"

Scholen moeten het gebruik van smartphones op de speelplaats en tussen de lessen verbieden. Dat zegt professor kinesitherapie Annick Timmermans van de UHasselt. De vereniging van Vlaamse kinesisten en chiropractors steunen haar oproep. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

Professor Timmermans zegt dat we worden geconfronteerd met een generatie van kinderen met een tabletnek. “Jongeren staan vaak voorovergebogen naar een tabletscherm of smartphone te staren. Dat doet het aantal kinderen met nek- en schouderproblemen enorm toenemen. Ze kijken in de loop van de dag al veel te lang naar die schermen. Tijdens de speeltijd of tussen de lessen moeten ze bewegen."

Vele scholen lieten de afgelopen jaren smartphones toe op de speelplaats. Volgens experts verkrampen de spieren daardoor, wat de kans verhoogt op chronische nek- of rugpijn. In Nederland zijn er al cijfers bekend, daar kampt 40 procent van alle 8- tot 18-jarigen met nek- en rugklachten. Voor België zijn er nog geen cijfers, maar chiropractors zien wel een stijging van het aantal kinderen met nek- en schouderklachten.

Te betuttelend
Je moet de smartphone niet verbieden, maar er mee leren omgaan zegt Lieven Boeve directeur-generaal van het katholiek onderwijs Vlaanderen. "We moeten verstandig leren omgaan met de smartphones en dan moeten er afspraken worden gemaakt over het gebruik."