Rusthuis voor rechter na weigeren euthanasie

Het rusthuis Sint-Augustinus in Diest staat vandaag terecht voor de burgerlijke rechtbank van Leuven, omdat het in 2011 euthanasie zou geweigerd hebben aan een terminaal zieke vrouw. Daardoor moest de vrouw eerst naar huis gebracht worden, wat het lijden van de vrouw onnodig verlengd zou hebben. Het is de eerste keer dat nabestaanden naar de rechtbank stappen omdat er euthanasie is geweigerd.

Het gaat om Mariette Buntjens die in 2011 haar wens tot euthanasie bekendmaakte. De 74-jarige vrouw was terminaal ziek door een uitgezaaide kanker en lag op haar levenseinde te wachten in woonzorgcentrum Sint-Augustinus in Diest. Toen de vrouw goedkeuring had gekregen voor euthanasie, was de huisarts plots niet meer welkom in het rustoord. Met een ambulance werd ze dan maar naar huis gebracht om daar te kunnen sterven.

De twee dochters trokken uiteindelijk naar de rechtbank; zij zijn van oordeel dat het optreden van de directie het psychische en fysieke lijden van de vrouw vergroot heeft. Daarom eisen ze nu een symbolische schadevergoeding van 6.000 euro. Het rusthuis ontkent dan weer dat de dokter niet binnen mocht in het rusthuis. Volgens hen konden ze niet meewerken aan de euthanasie omdat de arts te weinig betrokken was. 

Daar ligt net het probleem, want het is onduidelijk of de Belgische Wet toestaat dat een rusthuis euthanasie weigert. Omdat de zaak zo delicaat is, zijn er in plaats van een maar liefst drie rechters aangesteld.

Bekijk ook: Arts mag rusthuis niet binnen voor euthanasie.